Wat is glasparelstralen?

Glasparelstralen of micropeenen is een bewerkingstechniek, waarbij met glazen kogels (glasparels) een oppervlak van een relatief zacht materiaal wordt bekogeld. Hierdoor worden de mechanische eigenschappen verbeterd. Het is zeer belangrijk om bij het glasparelstralen, om het oppervlak te verbeteren, geen gebroken glazen korrels te gebruiken. Micropeenen is een afgeleide van shotpeenen.

Verbeteren van de mechanische eigenschappen

Nadat het product goed is schoongemaakt, stof en vuilvrij, wordt er met behulp van perslucht glazen kogels op het oppervlak geschoten. Hierdoor ontstaat in het oppervlak een versteviging waardoor het harder en gladder wordt. Ook neem hierdoor de bestendigheid tegen corrosie toe.

Kenmerken van glasparelstralen

Het kenmerk van het glasparelstralen is dat de ruwheid van het oppervlak vermindert. De hoogte van de toppen en de diepte van de dalen zullen na het stralen ongeveer gelijk blijven. Omdat het oppervlak echter gladder is, zal er minder vuil aan hechten. Vergeleken met een mechanisch gepolijst oppervlak blijkt dat op macroschaal de ruwheid groter is (de Ra waarde is hoger). Echter op microschaal is de ruwheid vergelijkbaar met een gepolijst oppervlak en dit is bepalend voor de aanhechting.

Toepassing van glasparelstralen

Glasparelstralen wordt toegepast als een voorbehandeling op het lakken van vrijwel alle non-ferro materialen. Voor roestvast staal en aluminium is het vaak de eindbewerking. Het wordt vaak toegepast bij cilinders, afsluiters en in de procesindustrie. Echter op microschaal is de ruwheid vergelijkbaar met een gepolijst oppervlak en dit is bepalend voor de aanhechting.

Straalcabine

We hebben een nieuwe cabine van 15 meter lang alleen voor glasparelstralen. (zie onderstaande voor afmetingen). Tevens is er eenzelfde cabine voor het andere straalwerk.

Enkele Voorbeelden van glasparelstralen

Meer informatie?